ION-BG Logo

Online Store

Свойства на алкалната вода

Йонизираната вода съдържа ли хлор?

Не. Ако чешмяната вода се подлага директно на йонизация, процесът на електролиза не би я  пречистил от химикали. Но повечето от йонизаторите са снабдени с допълнителни системи за филтриране на вода, които премахват от водата хлор, флуор, тежки метали и други замърсители.

Как да съхранявате алкалната йонизирана вода?

Йонизирана вода се пречиства от  антибактериални вещества като хлор, така че не бива да се съхранява прекалено дълго. Най-добрите свойства запазва за около 24 часа. Ако искаме по-дълго да бъде прясна, трябва да се изсипе в чиста бутилка или друг херметичен плътно затворен съд и да се съхранява в хладилника. Силно алкалната вода (рН около 11.0) трябва да се съхранява в херметически затворени съдове, без достъп на  светлина, тъй като тя бързо губи своите свойства.

Колко дълго йонизирана вода остава йонизирана?

Йонизираната вода е най-добре да се пие веднага след като е била произведена от йонизатор, като от този момент постепенно губи своите качества. Хидроксилни йони, остават там в продължение на 18-24 часа, или за толкова се запазват и антиоксидантните свойства. Алкалната реакция се задържа около седмица. Микро-клъстерната структура се поддържа в продължение на 1 до 2 месеца.

Възможно ли е да се приготви алкална вода с добавяне на сода бикарбонат?

Содата е химическо вещество - натриев бикарбонат. Разтворена във вода, определено не е най-вкусната напитка, която можете да си представите. Пиенето на такъв разтвор, добавя в организма огромно количество натрий, може да ви помогне еднократно при стомашни проблеми, но редовното ползване може да  донесе много неприятни последици за здравето.

Йонизираната вода подходяща ли е за приготвяне на чай кафе или билкови запарки?

Абсолютно да! Алкалната вода може да извлече от чая повече активни съставки, така че за този вид напитки, трябва да се използва по-малко количество от сухото вещество.

По-различен ли е вкусът на йонизирана вода?

Да! Преди да се подложи на  електролиза водата преминава през филтърната система, която премахва неприятния вкус и мирис, присъщи на хлорираната вода от чешмата. По време на електролиза, водните клъстери се разбива на по-малки групи (5-8 молекули, а не 15-20, както е в случая с обикновена вода. Затова тя има нежен, кадифен вкус. Алкалната вода е със страхотен вкус и подобрява вкуса на кафе, чай или сок.

Алкалната вода може ли да се преварява?

Преваряването на  алкалната вода отслабва нейните антиоксидантни свойства. Пиенето на преварена алкална вода по никакъв начин не е вредно, но заради положителните ефекти, цитирани по-горе, е по-добре да се пие непреварена. Добре е обаче да се използва за приготвяне на храна или чай.

Какви са тези мехурчетата които забелязвам в моята йонизирана вода?

Това е  водород. По време на електролизата на вода (H2O) на електрода за алкална вода се отделя газ водород (Н2), а на електрод за киселата водата газообразен кислород (О). Водородът е източник на невероятни ползи за здравето. Той е по-лек от водата, така че е важно да се пие вода преди мехурчетата да са се изпарили т.е. в рамките на около 60 секунди след производството. Свободните водородни йони, остават във водата за дълго време, но тяхната най-голяма концентрация е веднага след процеса на електролиза.